Zbirka u Etno kući pod Okićem

Kroz svoju povijest kuća je trpjela veće i manje građevinske zahvate, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete življenja i stanovanja. Promjena krova iz slamnatog pokrova (šope) na pokrov od crijepa, te dogradnja ulaza s hodnikom učinjena je u razdoblju od 1920. do 1930. godine. Kuća se sastoji od tri prostorije - hiže, kujne i ganka, te spavaćih soba (sada prostorija za prihvat gostiju) na katu i dvije podrumske prostorije.

Zidovi najveće prostorije - dnevnog boravka napravljeni su od drvenih dasaka -planjki. Na unutrašnji dio zida nanesen je tanki sloj žbuke. Zidovi i podovi kuhinje i predsoblja napravljeni su od cigle, kamena i betona. Pod u hiži načinjen je od hrastovih dasaka, a strop od dasaka pričvršćenih na noseće grede.
Glavna i najveća prostorija kuće je hiža. Sobna peć sazidana od grijaćih elemenata- pečnjaka i limenog rola smještena je u uglu zidova bez prozora. Zbog opasnosti od zapaljenja drvenih zidova, jedna strana peći odmaknuta je (oko 40 cm) od zida. Taj se prostor zvao zapečak, a služio je za sušenje sjemenja, sira te za spavanje male djece. Druga strana peći direktno se naslanja na zid kuhinje. Kroz taj zid (od cigle i kamena) tj. posebni otvor, ložila se sobna peć i pekao kruh. Odmah do peći smještena je kolijevka (zipka).
Dijagonalno u odnosu na peć nalazi se stol sa stolicama i klupama , a iznad je raspelo s kipom. Soba još sadrži ormar za odjeću, te ormar s ladicama (šantuš). Šantuš je jedan od važnijih predmeta u sobi, a donijela ga je u kuću udavača kao miraz. Sastoji se od dva dijela: donjeg s ladicama za posteljinu i gornjeg sa staklenom vitrinom. Rasvjeta je električna iz 50-ih godina, s jednom žaruljom-tanjurom na sredini stropa.
Mašina za šivanje (singerica) smještena je uza zid s najviše dnevnog svjetla. Singerica je također predmet koji je snaha (ako je bila dovoljno imućna) donijela u svoj dom. Iznad mašine nalazi se veliko zrcalo (špigel). Svojim nagnutim položajem osigurava odraz osobe u cijelosti.
Kujna ima tri prostora za loženje (kurenje), koji su spojeni u jedan dimnjak. Glavno je ložište ložište za sobnu peć s priborom za održavanje vatre i pečenje kruha (greblica za pepel , lopar za kruh , metlica ). Drugo po važnosti je ložište za štednjak(šporet s rolom) , a služilo je isključivo za pripremanje hrane. U prostoriji se pekla (kuvala ) i rakija. Za tu svrhu služilo je posebno ložište s bakrenim kotlom, klobukom-poklopcem i kacom (destilacijska posuda). Isto ložište bilo je korišteno u zimskim mjesecima za podgrijavanje hrane svinjama.
Na suprotnoj strani kuhinje na policama (zdelnak) smješteni su glineni lonci za mlijeko, košare za sušenje sira, ribeženi i drugo razno suđe za pripremanje hrane. Posebno mjesto zauzima stol ili škrinja (meltruga) za miješanje kruha i čuvanje ostataka brašna. Na zidanom povišenju u kuhinji nalaze se i ostala pomagala : mužar - naprava za usitnjavanje soli, šećera, maka, oraha, stepica (stepenka) - posuda sa stapom za izradu maslaca, mlinac za kavu, mak, papar, ćup za čuvanje vinskog ili jabučnog octa , solenka, razne kuhače i mašina za mljevenje mesa. Iz kuhinje su vodile drvene stepenice na tavan (najžu). Na tavanu oko dimnjaka sušilo se meso, a na pod se spremalo i sušilo žito.Sada se tavanski prostor priprema i uređuje za SMJEŠTAJ.
Predsoblje sa stepenicama (gank) naknadno je dozidan nakon diobe velikog domaćinstva. U predsoblju su naprave za obradu konoplje: stupa, trlica i palica, rašek za namatanje preje i grebeni. Od ostalih predmeta izloženih u ganku važno je izdvojiti kuhinjski ormar (gredenc)
Prostor za goste (bivše spavaće sobe) na katu nalazi se desno od glavnog ulaza tj. ganka. Nako diobe domaćinstva (početkom 20. stoljeća) ovaj dio kuće dobiva novi ulaz (drvene stepenice i gank). Prostor je uređen i pripremljen za posjetitelje tako da služi za boravak tokom ručka, za razne vrste druženja, prezentacija, predstava i slično. Interijeru je ostavljena jednostavnost i izvornost. Podovi su od širokih hrastovih planjki i prilično neravni. Zidovi su bijeli sa slikama i predmetima iz prošlosti. Od namještaja jedino je stara komoda (šantuš).
Podrum (pelnica) je ispod bivših spavaćih soba. Podrumske prostorije su dvije.
Prostorija je obnovljena i prilagođena potrebama posjetitelja (odrasli i dječje grupe). Veća prostorija pripremljena je za 16 osoba.
Manja prostorija sadrži kaljevu peć i boravak do 12 osoba.
Na dvorištu oko kuće smješteno je oruđe i ostala pomagala gospodarskog života na selu, te velika vinogradarska preša ...

Na kraju ovog pregleda zbirke Etno kuće pod Okićem, važno je napomenuti kako većina izloženih predmeta pripada obitelji Slakoper, odnosno korištena je i upotrebljavana u njezinoj prošlosti.