ZAVIČAJNA ZBIRKA - Etno kuća pod Okićem

Ovaj tekst kratka je prezentacija projekta obnavljanja stare seoske kuće a u kojoj sam u djetinjstvu živio, i njezine prenamjene u ZAVIČAJNU ZBIRKU pod nazivom "Etno kuća pod Okićem". Projekt obuhvaća obnavljanje dviju zgrada i uređenje dvorišta.

SEOSKI TURIZAM Etno kuća pod Okićem registriran je 2003.godine pod nazivom SELJAČKO DOMAĆINSTVO Marijan Slakoper. Nakon izgradnje smještajnih kapaciteta, 2009. godine naziv djelatnosti glasi: SELJAČKI TURIZAM Slakoper.

Kuća za stanovanje u kojoj su izloženi predmeti koji su se nekada u njoj upotrebljavali, postavljeni onako kako su bili postavljeni dok se u njoj živjelo. U ovom objektu također ugošćujemo posjetitelje u prostoru gdje su bile spavaće sobe i u podrumskom prostoru.
Gospodarska zgrada, koja je preuređena u prostor za SMJEŠTAJ u potkrovlju, na katu (nekad komora) za kuhinju i podrumski prostor za točionik, suvenirnica i WC (bivša štala).

Uvod

Etno kuća pod Okićem smještena je dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba. Nalazi se u selu KLAKE, udaljenom od Samobora 8 km. U neposrednoj blizini kuće nalazi se stari grad Okić (ostaci zidina).

Okićki kraj bio je u dalekoj prošlosti jedna jedinstvena cjelina koja je obuhvaćala čitavo okićko vlastelinstvo ili imanje koje se prostiralo u trokutu između Zagreba, Samobora i Jastrebarskog. Prema novoj teritorijalnoj podjeli Republike Hrvatske, okićki kraj pripada u cijelosti Županiji zagrebačkoj. Od davnine postojale su na tom području dvije župe: Sv. Marija od Okićem i Sv. Martin pod Okićem. Etno kuća pod Okićem nalazi se u podnožju šiljatog brda i ostataka zidina starog grada Okića. Selo Klake podijeljeno je na mnoštvo zaseoka. Etno kuća pripada zaseoku Jakopci (selo Klake) i župi Sv. Martin pod Okićem. Etno kuća zamišljena je kao zavičajna zbirka dijela kulturne baštine podokićkog kraja. Svojom građom i izloženim predmetima govori o kulturi življenja prošlih desetljeća. Izloženi predmeti smještena su u tri prostorije i podrumu : gank, kujna, hiža i pelnica. U dvorištu oko kuće na prikladan način smješteni su oruđa i ostala pomagala gospodarskog života sela. Etno kuća pripada obitelji Slakoper, čije se nastanjenje u okićkom kraju spominje već krajem 18.st. (preko 200 godina).